Ανανέωση διπλώματος οδήγησης

Αν το δίπλωμά σας έχει λήξει ή κοντεύει να λήξει τότε θα πρέπει να κάνετε ανανέωση για να μπορείτε να οδηγείτε νόμιμα. Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να συναντήσει τριών ειδών διπλώματα οδήγησης. Το πολύ παλιό έντυπο (βιβλιαράκι Πράσινο-σιέλ) το πιο πρόσφατο έντυπο (ροζ τρίπτυχο) και το νέο Πανευρωπαϊκού τύπου έντυπο σε μορφή πλαστικής κάρτας. Τα δύο πρώτα ισχύουν μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033 και μέχρι το 65ο έτος ηλικίας του οδηγού ενώ το νέο Πανευρωπαϊκού τύπου έντυπο για 15 χρόνια από την έκδοση του. Όλα τα παραπάνω διπλώματα μπορεί να λήγουν νωρίτερα αν συντρέχουν άλλοι ενδιάμεσοι λόγοι (πχ υγείας ή επαγγελματικής χρήσης του διπλώματος) .

Αντικατάσταση παλαιάς άδειας με νέου τύπου

Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να συναντήσει τριών ειδών διπλώματα οδήγησης. Το πολύ παλιό έντυπο (βιβλιαράκι Πράσινο-σιέλ) το πιο πρόσφατο έντυπο (ροζ τρίπτυχο) και το νέο Πανευρωπαϊκού τύπου έντυπο σε μορφή πλαστικής κάρτας. Τα δύο πρώτα ισχύουν μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033 και μέχρι το 65ο έτος ηλικίας του οδηγού ενώ το νέο Πανευρωπαϊκού τύπου έντυπο για 15 χρόνια από την έκδοση του. Όλα τα παραπάνω διπλώματα μπορεί να λήγουν νωρίτερα αν συντρέχουν άλλοι ενδιάμεσοι λόγοι (πχ υγείας ή επαγγελματικής χρήσης του διπλώματος).

Διεθνές δίπλωμα οδήγησης

Αν θέλετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό οδικώς ή να νοικιάσετε κάποιο αυτοκίνητο και είστε κάτοχοι παλαιού τύπου Ελληνικής Άδειας Οδήγησης (χάρτινη ροζ ή πράσινη) είναι υποχρεωτικό να χορηγηθείτε το Διεθνές Δίπλωμα για όλους τους προορισμούς ανά τον κόσμο εκτός της χώρας μας, ακόμα και για τα κράτη εντός ΕΕ .

Επανέκδοση διπλώματος οδήγησης

Η επανέκδοση διπλώματος οδήγησης μπορεί να προκύψει είτε λόγω σημαντικής αλλοίωσης των στοιχείων του οδηγού είτε λόγω απώλειας.

Μετατροπή επαγγελματικής άδειας σε ερασιτεχνική

Η διαδικασία της αντικατάστασης διπλώματος οδήγησης εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπως: αντικατάσταση διπλώματος με καταχωρημένη ληγμένη κατηγορία Β με κωδικό 113, αντικατάσταση διπλώματος με καταχωρημένη ληγμένη κατηγορία C1 ή C1E ή D1 ή D1E ή C ή CE ή D ή DE, που ο ενδιαφερόμενος δεν επιθυμεί ανανέωση (ουσιαστικά για ληγμένο επαγγελματικό δίπλωμα το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να το μετατρέψει σε ερασιτεχνικό, εάν η άδεια οδήγησης έχει κατατεθεί για σύνταξη στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα.

Αναθεώρηση διπλωμάτων

Ενημερωθείτε από εμάς για την διαδικασία αναθεώρησης του διπλώματός σας.